Kategorie

Białko mleka

Białko mleka jest prawie że nie do zastąpienia (przynajmniej w naszych warunkach i strefie klimatycznej). To znaczy, można w ostateczności nie pić mleka, ale wówczas trzeba jeść jego przetwory, np. sery, bo one właśnie są wytrąconym z mleka białkiem.

Jednak najbogatszym źródłem białka – najcenniejszego – jest mleko w proszku. Zajrzyjmy do „Tabel Składu i Wartości Odżyw-czych Produktów Spożywczych” (Szczygieł i in.). Otóż w 100 g mleka krowiego, znormalizowanego, czyli o zawartości 2% tłuszczu, jest 3,1 g białka. Tymczasem w mleku w proszku odtłuszczonym jest aż 34,5 g białka, czyli około 11 razy więcej (mleko w proszku pełne zawiera 25,8 g białka).

Przy stosowaniu diety wysokobiałkowej chory nieraz uważa, że jak zje jedno lub dwa jaja, to już białka będzie „powyżej uszu”. Tymczasem 2 jaja, czyli ok. 100 g, dostarczą zaledwie 12,8 g białka. Owszem, jaja w proszku całe dostarczają 46,8 g białka (z tego 100 g żółtek dostarczy 31,2 g, a białek – 85,9 g). Ale… raczej rzadko mamy do czynienia z jajami w proszku, częściej z mlekiem w proszku.

Poza tym są białka proste, zwane aminokwasami, i białka złożone. Białka bywają łatwo i trudno przyswajalne przez organizm. Mleko zawiera dużo niezwykle cennych dla organizmu aminokwasów, a ponadto białko mleka należy do najłatwiej przyswajalnych. Grzyby, jak wiadomo, również zawierają dużo białka jest to jednak białko trudno przyswajalne, więc nie dające tyle pożytku organizmowi, co białka wielu innych produktów.

Białko roślinne nie jest pełnowartościowe, dlatego zawsze dobrze jest łączyć je z pełnowartościowym białkiem zwierzęcym. Na przykład do warzyw dodaje się nieco mleka przy zaprawianiu, do surówek – twarogu, do sałat – jaj na twardo, majonezu itp.

Starzy ludzie też powinni dostarczać swemu organizmowi „ma-teriałów budulcowych”, w mniejszych jednak ilościach niż dzieci i młodzież. Młodzież, a także dorośli pracujący fizycznie mogą jadać warzywa strączkowe (groch, fasola itp.) w dowolnych nieomal ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *