Kategorie

Cierpisz na anemię – co powinieneś jeść?

Osoby, cierpiące na takie schorzenia, jak anemia powinny zdawać sobie sprawę, że zdrowa dieta jest ich receptą na radzenie sobie z chorobą. Co powinniśmy jeść, gdy cierpimy na anemię? Ze względu na fakt, że anemia wywołana jest niedoborem czerwonych krwinek, powinniśmy włączyć do swojego jadłospisu takie produkty, które spowodują ich rozleglejszą produkcję. Nie da się zaprzeczyć, że bogate w żelazo jest krwiste lub czerwone mięso. Osoby, cierpiące na anemię, powinny więc sięgnąć po steki, wątróbkę i inne, podobne potrawy. Jeśli jednak okaże się, że z jakiegoś powodu dieta bogata w produkty mięsne jest nie wskazana, ponieważ pacjent leczący się na anemię, cierpi równocześnie na otyłość czy cukrzycę, co się czasem zdarza, należałoby zastanowić się nad produktami warzywnymi lub owocowymi. W żelazo bogata jest zielona sałata oraz bób. Drugi z produktów jest znacznie mniej popularny, chociaż posiada w sobie bardzo dużo żelaza – nie wszystkim jednak smakuje i wymaga długotrwałego gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *