Kategorie

Co to są enzymy? – kontynuacja

Witamina Bt2 ma duże znaczenie w prze- ~ nie kwasów nukleinowych i odnowie (regeneracji) krwi przemianie tłuszczów bierze udział witamina A, także witamina raz część zespołu witamin B, i tak dalej, oteż przy niedoborze witamin musi dochodzić (jak pisze dr idysław Kierst w swoim niezmiernie ciekawym dziele Nauki o żywieniu zdrowego i chorego ^człowieka) do „głębokich urzeń w czynności układów enzymatycznych, co sprowadza głębokie zaburzenia w przemianie węglowodanów, białek, tł czów. Zaburzona zostaje też korelacja pomiędzy witamin i hormonami”.

Wielu żywieniowców i dietetyków, w związku z nowsz odkryciami dotyczącymi enzymów, daje radę praktyczną, przed posiłkami jeść surowizny. W surowych warzywach i o cach znajdują się nie tylko nienaruszone witaminy, ale i nietkn enzymy. A wszelkie enzymy, które łatwo się utleniają, nis: gotowanie i w ogóle podwyższona temperatura. Jedząc np. pi obiadem czy kolacją parę rzodkiewek, pomidory, jabłko, śli itp. wprowadzamy do organizmu niejako świeże „i czynne bi< gicznjc witaminy wraz z enzymami. -

W naszej praktyce jedzeniowej nieraz spotykamy się z kłopi mi, wywołanymi przez brak któregoś z enzymów. Na przykład cukier mleczny, zwany laktozą (mało słodki), mi być rozłożony na cukry proste (galaktozę i glikozę) tylko w ob ności enzymu bardzo wyspecjalizowanego, o nazwie lakt Ludzie, którzy przez długi czas nie pijali mleka, mogą utri enzym. I gdy pewnego dnia przyjdzie im ochota wypić < szklankę mleka, to chorują (biegunka, wymioty itp.). Poi rzuca ją niesprawiedliwie oskarżenie: „mleko szkodzi”. Organ ich, pozbawiony laktazy, nie umie sobie poradzić z tym „najzc wszym pokarmem świata”. Jedyna rada to powoli, małymi daw mi przyzwyczajać organizm do mleka i zmusić go, aby się post

o potrzebny mu do trawienia enzym. Inny przykład: ludzie cierpiący na nadkwaśność gorzej trz potrawy mączne, nieraz odczuwają tzw. zgagę. Enzym zaw w ptialinie, amylaza, nie lubi działać w środowisku zbyt kwaśn więc przy większym stężeniu kwasu solnego (składnika so żołądkowych) w żołądku obecność kwaśnego środowiska han pracę ptialiny i skrobia nie jest dokładnie strawiona, tj. rozło na składniki prostsze. Gdybyśmy długo i dokładnie żuli każd> „skrobiowy” nasycając go dobrze śliną, można by nieraz unii zgagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *