Kategorie

Czy warto włączać grzyby do swojej diety?

Bardzo wiele osób zadaje sobie pytanie, czy grzyby są odpowiednim składnikiem codziennej diety. W okresie letnim i jesiennym są chętnie wykorzystywane jako dodatki do obiadu czy też innych posiłków, jak pizza czy zapiekanki. Grzyby są produktem ciężkostrawnym, dlatego nie powinno się ich podawać małym dzieciom. Dietetycy ostrzegają, że grzyby mogą zagościć w jadłospisie osób dorosłych. Tylko nieliczne gatunki grzybów, jak chociażby pieczarki, nadają się świetnie do regularnej hodowli. Pozostałe gatunki grzybów, jak podgrzybki, borowiki czy kurki, zbierane są wśród leśnych ścieżek. Powinny być jednak zbierane wyłącznie przez osoby, które się na tym znają – zbieranie grzybów przez osoby niedoświadczone może skończyć się poważnym zatruciem. Niektóre gatunki jadalnych grzybów mają swoje, bardzo groźne odpowiedniki, jak chociażby muchomory – toksyny niektórych grzybów mogą stanowić śmiertelne zagrożenie. Jeśli więc kupujemy grzyby, zwracajmy uwagę, by źródła, w których je nabywamy było sprawdzone np. sklepy, a nie drobne łubianki, dostępne na targach. Ponadto, grzyby zawsze powinny być odpowiednio przygotowane – pod żadnym pozorem nie powinno się ich spożywać, jeśli są surowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *