Kategorie

Dieta w walce z rakiem

Nowotwory stały się obecnie jedną z najczęstszych przyczyn śmiertelności wśród krajów zachodnich po wypadkach na drodze i schorzeniach serca. Warto zdawać sobie sprawę, że także odpowiednia dieta ma znaczny wpływ na minimalizowanie ryzyka występowania raka. Pierwszym krokiem ku poprawie naszego bezpieczeństwa jest zrezygnowanie z nałogów takich, jak alkohol i wyroby tytoniowe. Najnowsze badania wskazują, że na zachorowanie na nowotwór złośliwy trzykrotnie bardziej są narażone osoby, które spożywają duże ilości czerwonego mięsa. Posiłki powinny być zatem w taki sposób zbilansowane, by nie we wszystkich znajdowało się mięso. Należy także zrezygnować ze szczególnie „narażonych” na występowanie konserwantów produktów, jak chociażby: produkty wędzone, produkty mocno smażone, produkty wysokoprzetworzone, konserw, tłustych serów czy szybkich dań. Nie należy także spożywać potraw o zbyt dużej zawartości soli. Istotny jest także sposób podania – jedzenie zbyt gorących potraw także może mieć negatywny wpływ na pojawienie się nowotworów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *