Kategorie

Domowe dżemy czy sklepowe przetwory?

Wspomnienia tych wspaniałych dżemów czy konfitur, jakie czekały na nas w spiżarni przy każdej wizycie u babci powodują, że ruszamy do większych sklepów/hipermarketów w poszukiwaniu ich odpowiedników. Niestety, żaden z tych produktów nie ma w sobie ani potrzebnych wartości odżywczych, ani nie jest tak smaczny, jak konfitury, które jadaliśmy w dzieciństwie. Rozprowadzane przez popularnych producentów przetwory zaliczane są do produktów wysoko przetworzonych. Co to oznacza? Nawet, jeśli na kolorowej etykietce przeczytamy zapewnienie, że 100% masy produktu wykonano ze składników naturalnych, nie dowiemy się, w jaki sposób zostały wyprodukowane, ani czym je konserwowano. Może się więc okazać, że dżem taki rzeczywiście został wykonany z prawdziwych owoców lub nie dodano do niego sztucznych barwników, jednak trzeba było zadbać o to, by produkt nie zepsuł się szybko, dlatego wykorzystano mnóstwo substancji konserwujących. Nie można także zapomnieć o substancjach aromatycznych – zapachowych, które są obecnie dodawane do każdego rodzaju produktów. Zanim więc pójdziemy do sklepu po dżem, zastanówmy się czy nie mamy wolnego popołudnia, by zrobić go samodzielnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *