Kategorie

Garść informacji dla wielbicieli sera

Wielbiciele sera z pewnością odwiedzają takie wielkie serowe potęgi, jak Francja, Włochy czy Holandia. Wybór jest naprawdę szeroki, ponieważ na całym świecie notuje się ponad cztery tysiące gatunków sera. Z całą pewnością, można je podzielić na kilka grup, chociażby ze względu na pochodzenie mleka, z którego powstaje. Wyróżnia się więc: sery krowie, sery owcze i sery kozie. Sery krowie są najpopularniejszymi w naszym kraju, ponieważ są one łatwiej dostępne, a mleko krowie można pozyskać przez cały rok. Sery te są jednak najbardziej tłuste. Sery owcze, rozprowadzane w okresie od kwietnia do października (czas wypasania owiec), są mniej tłuste, niż sery krowie. Wydaje się jednak, że najmniej kaloryczne są sery kozie. Bez względu na sporą ilość kalorii, sery powinny zagościć w naszym jadłospisie, ponieważ zawierają takie witaminy, jak: A, B2 i B12, a także wapń, który jest niezbędny do budowania zdrowych kości. Sery mogą negatywnie wpływać na nasz cholesterol, jednakże jeśli będziemy je dawkować, nie powinny szkodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *