Kategorie

Jaki olej wybrać do smażenia?

Bardzo wiele osób decyduje się na smażenie, zamiast pieczenia potraw, choć sposób ten nie należy do najzdrowszych. Ponadto, mało kto wie, jaki rodzaj oleju najlepiej nadaje się do smażenia potraw. Na polskim rynku, mamy do wyboru co najmniej kilkadziesiąt rodzajów oleju – niestety, nie wszystkie nadają się do smażenia. Niektóre przystosowane są tylko do sałatek. Najlepsze oleje to takie, które mają temperaturę dymienia możliwie najwyższą, ponieważ niższa temperatura powoduje negatywne procesy chemiczne w smażonym oleju – wydzielają się takie związki, jak akroleina. Mogą one powodować raka. Najlepiej jest więc wybierać oleje o temperaturze dymienia, przekraczającej 180 stopni Celcjusza. Do ich grona zaliczają się takie oleje, jak: rzepakowy rafinowany, olej słonecznikowy rafinowany, olej ryżowy. Większość produktów rafinowanych posiada temperaturę dymienia wyższą, niż 180 stopni. Dietetycy przestrzegają także, by nie smażyć pod żadnym pozorem dwa razy potraw na jednym oleju, ponieważ potrawy tracą swój smak, a poza tym wytwarzają się wcześniej wspomniane substancje rakogenne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *