Kategorie

Nie spożywaj zbyt wiele mięsa

Osoby zainteresowane zdrowym stylem życia, powinny sobie zdawać sprawę, że spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów mięsnych ma więcej wad niż zalet. Niestety, zbyt duża częstotliwość pokarmów mięsnych może prowadzić do miażdżycy, schorzeń nowotworowych i poważnych dolegliwości serca, a nawet do tzw. przewlekłego zakwaszenia organizmu. Nie chodzi o to, że mięso samo w sobie zalicza się do produktów szkodliwych i ryzykownych – wręcz przeciwnie. Warto jednak spożywać je w odpowiednich ilościach. Ze względu na fakt, że nasi rodacy spożywają najczęściej mięso oddzielone mechanicznie (MOM) lub wyroby pochodne, a nie mięso, najlepszym rozwiązaniem byłoby zrezygnować z codziennych, ogromnych porcji takich produktów. W sklepach, warto także patrzeć na skład produktów mięsa, by przekonać się, jaki odsetek procentowy danej porcji stanowi rzeczywiście mięso wołowe czy wieprzowe, a jaką część stanowią jego dodatki – zdarzają się nawet sytuacje, że prawdziwe mięso jest zaledwie składnikiem porcji, rozprowadzanych w hipermarketach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *