Kategorie

Operacja? – wyjątkowo!

Dużo hałasu wywołały w ostatnich latach operacje chirurgiczne, których celem było odchudzanie. Nie, nie wycinano pokładów tłuszczu spod skóry, ale część żołądka lub kawałek jelita. Ponoć pierwsza tego rodzaju operacja odbyła się w 1954 roku.

Zmniejszanie operacyjne żołądka niewiele dało. Początkowo pacjent jadł mniej i chudł, ale powoli jego żołądek się rozpychał, rozszerzał i po kilku latach – znów wracał poprzedni stan. Bywało

i tak, że wskutek operacji powstawał nadmierny rozwój flory bakteryjnej, a to prowadziło do schorzeń i infekcji. Swoją drogą wprost strach pomyśleć, że są ludzie, którzy aby powstrzymać się od jedzenia, pozwalają okaleczać sobie narządy wewnętrzne.

Skuteczniejsza bywa metoda wycinania kawałka jelita: Dzięki temu, mimo że się je to samo i tyle samo, wchłania się i przyswaja 0 wiele mniej, bo po prostu – krótsze ma się jelita, a i apetyt podobno też się odpowiednio kurczy. Te operacje (Payne-de Winda lub Salmona) polegają na wycięciu kilku-kilkunastu centymetrów końcowego odcinka jelita krętego i zszyciu go z jelitem czczym. Operacja nie jest łatwa, mogą grozić powikłania, nawet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *