Kategorie

Organizm starych ludzi

Starzy zaś nie powinni ich jadać prawie wcale, ale za to dostarczać organizmowi białka najłatwiej strawnego i przyswa-jalnego, więc: mleka i przetworów mlecznych (chudych) oraz mięsa lekko strawnego, tj. gotowanego, możliwie białego bardzo wskazane są ryby morskie i rzeczne. Organizm starych ludzi nie ma już zwykle tej sprawności w odbudowywaniu komórek co organizm ludzi młodych, tym bardziej więc potrzebny jest budulec najlepszej jakości.

Zwykle jednak starość łączy się z dolegliwościami artretycznymi i sklerootycznymi, najczęściej powstałymi na tle niezdrowego trybu życia i nieracjonalnego odżywiania. Spożywanie zbyt dużej ilości białka, szczególnie zawartego w mięsie, sprzyja arteriosklerozie. Trzeba więc wprowadzać do organizmu białka możliwie wysokiej jakości w postaci twarogu lub mleka. Dla osób zdrowych po sześćdziesiątce wystarczającą ilością jest 1,5 g białka dziennie na każdy kilogram wagi ciała. Dodajmy, że poniżej sześćdziesiątki norma białka dla dorosłej osoby wynosi 1 g białka na każdy kilogram wagi lub jeszcze mniej. Minimum wynosi ok. 0,3 g białka na 1 kg wagi ciała.

Ponieważ pokarmy białkowe najmniej „tuczą”, a dają poczucie sytości, więc w wielu kuracjach odchudzających podaje się dziennie dość duże ilości mięsa (chudego), jaj lub sera. Gdy kuracje te dyktuje dobry żywieniowiec, zawsze obok „diety mięsnej” występuje „dieta jarzynowa”, a w niej – jako odtrutka przeciw sklerozie i gośćcowi – nasz poczciwy seler. Seler ma bowiem właściwości lecznicze, znane w wierzeniach ludowych od wielu lat. Dziś selery polecają najwybitniejsi lekarze i żywieniowcy bądź w formie wywaru, gotowanej jarzyny, bądź też w formie surowego soku lub surówki. Seler powstrzymuje ewentualne złe skutki zjadania mięsa w ilości nieco większej, niż przewiduje norma. Jadanie selerów należy polecać nie tylko przy odchudzaniu się, o czym pisaliśmy poprzednio, ale i ludziom w starszym wieku, którym „mięso szkodzi”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *