Kategorie

Poziom cholesterolu we krwi znakomicie obniża lecytyna

Niestety, jednak nasz ustrój potrafi cholesterol znakomicie syntetyzować. I choć ostatnio nauka stwierdziła, że cholesterol pokarmowy nie ma zupełnie wpływu na ilość cholesterolu w orga-nizmie, niemniej jednak są lekarze, którzy w dietach dla chorych na miażdżycę nie zalecają produktów, które są bogatym źródłem cholesterolu. Starsze osoby mawiają ostrożnie: ,Po co dodawać cholesterolu z pokarmów, gdy własnego i tak się ma zbyt wiele…”.

A oto zestawienie, które zdradza niektóre bardzo łubiane i smaczne produkty, kompromitując je jako bogate źródła tego straszaka starości, jakim stał się cholesterol. Następujące produkty zawierają procentowo w 100 g – cholesterolu:

Poziom cholesterolu we krwi znakomicie obniża lecytyna. A ponieważ jest jej w żółtkach dużo, więc ich cholesterol jest niejako uniwersalny. Najbogatszym źródłem lecytyny jest siemię lniane.

Nad sprawą cholesterolu i jego wpływu ną miażdżycę naczyń (sklerozę) Oraz nad tłuszczami i ich wpływem na nasz organizm toczy się od lat w świecie zażarta dyskusja, a równocześnie wartkim nurtem płyną ciche i żmudne badania naukowców.

I oto od czasu do czasu, najpierw w pismach naukowych, potem w prasie codziennej pojawiają się rewelacyjne wiadomości. Dc takich rewelacji należy np. odkrycie, że tłuszcz ryb morskich obniża poziom cholesterolu we krwi o ok. 30-50%. Tym odkryciem można było wreszcie wytłumaczyć tajemnicę, dlaczego np. Eskimosi prawie nie chorują na sklerozę, choć głównie przecież odżywiają się mięsem i tłuszczem. Bo właśnie jadają mnóstwo ryb i tłuszczu rybiego.

Jedną z rewelacji było też odkrycie prof. A. Keysa, który na jednym z naukowych zjazdów lekarskich wygłosił referat na temat wpływu zawartej w jabłkach pektyny na krew, a szczególnie na jeden z jej niebezpiecznych składników – cholesterol: Prof. Keys zbadał w różnych krajach zależność między sposobem odżywiania się ludzi, stanem zachorowań na zawały serca i zawartością cholesterolu we krwi. Okazuje się, że w różnych krajach ten stosunek jest bardzo różny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *