Kategorie

Prawidłowe odżywianie

Odkąd sprawa żywienia ludzi stała się domeną wiedzy i nauki, zaczęto odkrywać wiele rewelacyjnych prawd. Do tych odkryć i upowszechniania ich w całym świecie przyczyniła się m. in. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, a ściślej FAO (Food and Agriculture Organisation of the UN), która została powołana 16 października 1945 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Polska była członkiem FAO od 1945 r. Ponownie przystąpiła do tej organizacji w 1957 r. i wykazuje dużą aktywność.

Jednym z podstawowych zadań FAO było zbadanie stanu odżywiania się ludności wszystkich niemal krajów na całej kuli ziemskiej. Niezwykle ciekawe wyniki tych badań opisał w znanej dziś w świecie książce Geografia głodu brazylijski uczony, dejnograf i geograf Josue de Castro (były przewodniczący FAO).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *