Kategorie

Przeładowanie organizmu pożywieniem

Przeładowanie organizmu pożywieniem przez nadmierne spożywanie pokarmów, czyli otyłość pochodzenia pokarmowego (ok. 95%).

Nadmiernemu spożywaniu pokarmów przypisujemy zasadnicze znaczenie. Ogólnie można powiedzieć, że niewłaściwe odżywianie odgrywa rolę we wszystkich postaciach otyłości”.

Wysłuchajmy jednak opinii innych lekarzy. Znawca spraw otyłości, lekarz francuski -dr M. Demol, rozróżnia następujące główne jej postacie:

1. Otyłość z przejadania się najczęstsza. Podstawowa przemiana materii jest tu z zasady normalna, a przy odpowiedniej diecie następuje poprawa. Jako przykład dr Demol cytuje przypadek 8 pacjentów, którzy nie chudli przy diecie 2750 kalorii. Gdy ich jednak umieszczono w warunkach, w których nie mogli dojadać, ubywało im po 200 g dziennie. „Otyli mają taki popęd do jedzenia jak morfiniści do morfiny” – twierdzi wielu lekarzy. –

2. Otyłość spowodowana zwolnieniem procesów spalania. Tacy chorzy są z zasady mało aktywni i szybko się męczą. Zwykle też stwierdza’ się u nich niedomogę tarczycy, jajników, jąder lub przysadki. Podstawowa przemiana materii jest tu obniżona i samo tylko leczenie dietą nie daje poprawy.

3. Otyłość wskutek niemożności spalania tłuszczów. Organizm spala głównie cukrowce. Chorzy tacy przepadają za słodyczami, potrawami mącznymi itp., bo stanowią one dla nich zasadnicze źródło energii. Utrata wagi powstaje kosztem narządów, a nie tłuszczu. W takich przypadkach istnieje też niedomoga czynnoś-ciowa wątroby.

4. Otyłość konstytucjonalna, zależna od mechanizmów neuro- wegetatywnych. Pewną odmianą tej postaci jest otyłość miejscowa, spowodowana zaburzeniami wegetatywnymi w określonych odcinkach ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *