Kategorie

Rezygnuj ze sztucznych produktów

Ile razy, jako małe dzieci słyszeliśmy od swoich rodziców czy babć, że „wszystkie potrawy fast food smażone są na nieświeżych olejach i mogą powodować nowotwory”? Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele racji, miały w sobie te ostrzeżenia. Wszelkie produkty, proponowane w barach szybkiej obsługi (fast food) oraz potrawy wysoko przetworzone (zupki w proszku, mrożone pizze i zapiekanki), zawierają takie substancje, jak: aspartam, glutaminian sodu oraz syrop glukozowo – fruktozowy. Wszystkie te konserwanty i wzmacniacze smaku i zapachu nie mają nic wspólnego z naturalnymi wartościami – są to jedynie związki chemiczne, które mają spowodować, że produkt lepiej się sprzeda. Żadna z tych substancji nie zapewni jednak, że potrzeby naszego organizmu zostaną zaspokojone, poza uczuciem głodu. Konserwanty nie wypełnią braków witamin czy innych wartości. Poza tym, substancje, jak glutaminian sodu mogą powodować efekty uboczne np. bóle głowy, a niektóre, mogą powodować nawet raka. Warto więc zdawać sobie sprawę, że przed kupnem jakiegokolwiek produktu, warto przejrzeć jego skład.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *