Kategorie

Syrop glukozowo – fruktozowy zamiast cukru?

Przechadzając się wśród półek w hipermarketach można spotkać wiele produktów, zawierających tzw. syrop glukozowo – fruktozowy. Dietetycy jednak ostrzegają, że jest to substancja sztuczna, wyjątkowo groźna dla naszego organizmu – w Stanach Zjednoczonych uznaje się ją za jedną z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci i młodzieży. Syrop glukozowo – fruktozowy jest bowiem dodawany do niemal wszystkich produktów, jakie proponuje się dzieciom: napojów gazowanych, nektarów i soków, słodyczy, lodów, ciasteczek, a nawet… płatków kukurydzianych. Żywność, która wydaje się być zdrową, może okazać się prawdziwą pułapką. Syrop glukozowo – fruktozowy jest wybierany przez producentów jako substancja słodząca, ze względu na niską cenę, a przede wszystkim jego właściwości chemiczne. Wiele cukrów ma właściwości krystalizujące się lub sprawiające problem w rozpuszczalności – syrop glukozowo – fruktozowy daje więc wiele możliwości. Powoduje on jednak znaczne podniesienie cholesterolu, dlatego odradza się go jaki stały składnik naszej codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *