Kategorie

Szarlotka – ciasto pełne witamin?

Udając się do znanych cukierni i sklepów, klienci wybierają najczęściej ciasta, które ładnie prezentują się na wystawach. Niestety, estetyczny i ciekawy wygląd, nie idzie w parze ze smakiem i z tym, by takie ciasto było zdrowe. Duże piekarnie wykorzystują najczęściej sztuczne substancje słodzące, jak chociażby syrop glukozowo – fruktozowy. Nie zabraknie także sztucznych barwników i substancji aromatycznych. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że chcąc mieć do czynienia z rzeczywiście zdrowym produktem, najlepiej byłoby przygotować je samodzielnie. Doskonałym tego przykładem jest szarlotka. Jest to ciasto, które zawiera w sobie wiele jabłek, które pod wpływem pieczenia, nie tracą swoich witamin i wartości odżywczych. Przygotowanie szarlotki nie jest trudne i trwa nie więcej niż godzinę – wystarczy jedynie zetrzeć jabłka na tarce i przygotować odpowiednią masę ciasta. Szarlotka jest jednak dość kaloryczna, dlatego odradza się ją w diecie cukrzyków i ze względu na zawartość mąki, osobom na diecie bezglutenowej. Zdarza się także, że do szarlotek dodawane są inne owoce, jak śliwki czy rodzynki lub bita śmietana, dla nadania jej smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *