Kategorie

Wybierajmy wyłącznie prawdziwe produkty mięsne

Na polskim rynku, mamy bardzo wiele produktów mięsnych do wyboru. Trzeba sobie zdawać jednak sprawę, że nie wszystkie są godne polecenia, ponieważ większość tanich produktów mięsnych nie zawiera w sobie odpowiedniej, procentowej zawartości mięsnej, ale jedynie niezdrowe dodatki. Warto więc zerknąć na skład produktu, zanim włożymy go do sklepowego koszyka – jeśli w składzie produktu mięsnego, stanowi ono jedynie 50%, to może warto byłoby wybrać produkt, który zawiera w sobie 90% mięsa. Podejrzenie powinien wywoływać także nieświeży zapach mięsa lub jego nieodpowiedni kolor i konsystencja. O jakości mięsa powinna decydować także renoma dostawcy – kupowanie mięsa w firmowych, lokalnych sklepach może dać pewność, że produkty są świeże, zwłaszcza jeśli mieszkańcy danej okolicy znają zakłady mięsne. Odradza się jedynie kupowanie nie atestowanego mięsa na targowiskach – brak odpowiedniego oznaczenia może wskazywać, że nie zostało ono przebadane, a więc może być szkodliwe dla naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *