Kategorie

Z winy dziecka

U nas zdarza się dość często, że szczupłe na ogół kobiety ogromnie tyją po urodzeniu dziecka. Przeważnie jest to też wina niewiedzy i nieznajomości spraw odżywiania.

A więc do 6 miesiąca ciąży nie trzeba i nie powinno się jadać więcej niż normalnie, należy jednak zwracać dużą uwagę na wartość spożywanych pokarmów. Dopiero od 6 miesiąca ciąży, gdy płód przybiera na wadze 300 g w ciągu miesiąca – matka powinna jadać obficie, tj. o 400 kalorii na dobę więcej. W okresie karmienia piersią matka powinna jadać już tyle, by dodatek energetyczny wynosił 1000 kalorii.

Tymczasem kobiety w ciąży najczęściej dodają sobie te 1000 kalorii już od drugiego lub trzeciego miesiąca ciąży. Zupełnie niepotrzebnie i dla siebie, i dla dziecka. Dziecko przy porodzie nie powinno ważyć więcej, niż wynosi norma (ok. 3250-3500 g), bo to wcale nie jęst wskazane dla niego, a tym bardziej dla matki.

Ciąża i poród są wstrząsem dla organizmu. Po połogu wszystkie mięśnie, a specjalnie mięśnie brzucha i narządów wewnętrznych, są rozluźnione. W tym też okresie bardzo łatwo rozepchać sobie żołądek i przyzwyczaić się do nadmiernego jedzenia. Zdarza się, że kobiety, które przed ciążą ważyły 45-50 kg, po urodzeniu dziecka i po okresie karmienia szybko dochodzą do 70, a nawet do 90 kg i więcej. Takiej wagi niełatwcusię pozbyć!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *