Kategorie

Żelazo – nie tylko dla krwi

Wyjątkowo mało żelaza zawiera mleko. Dlatego niemowlętom apasy żelaza wystarczają tylko do 6 miesiąca życia (o ile matka J ciąży prawidłowo się odżywiała). Stąd te różne soczki jarzynowe, a nawet tarta wątroba przy niedokrwistości naszych najmłod- zych. Ale uwaga! Przedawkowanie preparatami żelaza grozi

i dzieci nawet śmiertelnym zatruciem u dorosłych raczej nie. Dorośli cierpią na niedobory żelaza wskutek dużej utraty krwi. Cobiety szczególnie w okresie ciąży i karmienia. Zwykle jednak iość żelaza jest wystarczająca dla organizmu, mimo że panowała iedyś „moda” na leczenie żelazem moda dziś wyjaśniona i uzna- !a za niesłuszną i przesadną.

Miedź i kobalt: Miedź i kobalt odegrały poważną rolę w leczeniu, a następnie irzy zmianie metod żywienia zwierząt. Ale ludzi – jak dotąd – nie rzeba było leczyć tymi składnikami, chyba że w przypadkach pecjalnych (np. nowotwór).

Magnez uniwersalny: Niedawno lekarze krakowscy z prof. Aleksandrowiczem na zele odkryli, a raczej po latach badań podali do prasy, że istnieje ależność pomiędzy chorobami nowotworowymi a niedoborem lagnezu w organizmie ludzkim. Czyli że gdy tego niedoboru nie la, prawdopodobnie rak nam nie grozi (badania wciąż jeszcze wają). Można również produktami bogatymi w magnez w pew- ym stopniu zapobiegać chorobom nowotworowym.

Ponadto stwierdzono, że magnez zapobiega również miażdżycy raz wpływa bardzo korzystnie na układ nerwowy. A także, co już t^lko pośrednio nas dotyczy, magnez hamuje procesy gnilne ’ ziemiopłodach, czyli zarówno ich transport, jak i przechowywa- ie są znacznie ułatwione.

Badania Zakładu Nawożenia w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach dowiodły, że można tym składnikiem wzbogacać glebę, i to znacznie, dzięki czemu zyskuje się nawet pięciokrotnie większe zawartości magnezu w wielu warzywach, a także w mleku

i jego przetworach (przez wzbogacanie łąk i innych pasz). Co więc jeść, aby naszemu organizmowi nie zabrakło magnezu? Zieloną sałatę, szpinak, szczypiorek, seler, szczególnie naciowy, jarmuż, natkę pietruszki, ponadto kapustę białą, czerwoną i włoską, a także mleko i jego przetwory. Zbyt mało magnezu mają, niestety, tak łubiane przez nas warzywa, jak pomidory i ogórki.

Prof. Aleksandrowicz tak potrafił zachęcić swoim odkryciem innych, że nawet krakowska fabryka słodyczy „Wawel” podjęła produkcję specjalnych cukierków z dodatkiem soli magnezowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *