Kategorie

Zupa owocowa czy kompot?

Upalne dni to doskonała okazja na zastąpienia ciężkostrawnych i tłustych potraw na lekkie dania, jak chociażby zupa owocowa. Niektórzy jednak uznają, że jest to zwyczajny kompot, bez wartości odżywczych, nadający się wyłącznie na napój. Czy taka jest prawda? Zupa owocowa przygotowana jest na owocach gotowanych: jabłkach, gruszkach lub wiśniach. Jeśli osoba przygotowująca zupę, zdecyduje się na odcedzenie owoców i wrzucenie samego makaronu do takiej zupy, to rzeczywiście nie będzie zawierała odpowiedniej dawki wartości odżywczych. W trakcie gotowania, owoce nie tracą wartości odżywczych i witamin – ich spożycie może wpłynąć więc pozytywnie na nasze zdrowie. Słodycze zawierają w sobie naturalne węglowodany, które łatwo rozkładają się w naszym organizmie. Ponadto, węglowodany sprawiają, że mamy więcej energii na cały dzień – w upalne dni jest ona niezbędną. Zupa owocowa zawiera w sobie wiele wody, dzięki czemu jest orzeźwiającą i odpowiednio nawodni organizm. Nie rezygnujmy z owoców gotowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *